Szöllősi Emese: +36-20-545-6585 Horváth Ernő +36-20-938-5226

A falmászásról

 

Műfalmászás

 

A műfalmászás a sziklamászás teremben űzhető változata. Épített műfalon, mesterséges fogások és lépések segítségével lehet a falon különböző hosszúságú és nehézségű utakat megmászni. A falmászás ill. sportmászás a hazai és a nemzetközi sportélet egyik robbanásszerűen fejlődő, látványos és izgalmas szereplője. Rendeznek világbajnokságot és világkupát.

A versenysportmászásnak gyorsasági , nehézségi és boulder ágát különböztetjük meg. A rövidebb, kötélbiztosítást nem igénylő változatot nevezzük boulder-mászásnak. A boulderezés a mászás legnehezebb és a legtöbb technikai tudást igénylő formája, ahol az út gyakran csak néhány, de igen nehéz mozdulatból áll. Ez egyben a mászás legjátékosabb, közösséget formáló ága. Boulder versenyeken több boulder-problémát kell a versenyzőknek meghatározott idő alatt megmászniuk, az egyszerűbbektől az egészen extrém nehézségűekig.

A nehézségi, kötélbiztosítást igénylő utak akár 15-20 méter hosszúak is lehetnek, amelyeket elölmászással, vagy felsőbiztosítással lehet megmászni. Itt már nemcsak a technikai tudás számít, hanem sokszor komoly kitartásra és állóképességre is szükség van. A versenyzők különböző nehézségű utakon próbálnak minél tovább, illetve minél gyorsabban feljutni.

A gyorsasági mászásnál a már ismert utat a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni. A versenyzők mindig kötélbiztosítással indulnak, ami a balesetek lehetőségét kizárja. A gyorsasági mászóverseny rendkívül izgalmas és látványos, nagyszámú közönséget vonzó sportesemény. A versenyzők párosával, egymás mellett, egyszerre indulnak, két teljesen egyforma útvonalon. A párból a gyorsabb versenyző jut tovább, míg a másik kiesik.